Coaching voor hooggevoelige leerkrachten
Aan jezelf werken biedt stevigheid en zelfvertrouwen
Ben jij een hooggevoelige leerkracht en merk je ook dat je snel over grenzen gaat? Ben je snel overprikkeld en vermoeid en wil je weer fit en energiek voor de groep staan?
Leer wat de kenmerken zijn van hooggevoelige mensen, maar ken vooral ook de prachtige kernkwaliteiten die je bezit. Ontdek op deze website welke training en coaching geschikt kan zijn voor jou.
​
Waarom krijgen met name hooggevoelige leerkrachten het moeilijker?
Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan andere mensen. Elaine Aron, psycholoog uit Amerika, ontdekte in 1996 na uitgebreid onderzoek dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. Doordat de informatieverwerking van hooggevoelige mensen anders verloopt, lopen hooggevoelige leerkrachten meer risico om uit te vallen. Hun informatiefilter is grover afgesteld waardoor ze meer prikkels binnenkrijgen dan anderen. Hooggevoelige mensen zien meer, nemen meer waar en zien daardoor sneller de onderliggende problematiek. Ze voelen zich sneller verantwoordelijk, zijn perfectionistisch en willen graag alles goed doen en staan graag voor een ander klaar. In het onderwijs, waar de druk vaak hoog is kan het lastig zijn om staande te blijven. Door dit alles bereiken hooggevoelige leerkrachten sneller hun grens en hebben daardoor meer kans op oververmoeidheid en een burn-out. De werkdruk is echter niet het allergrootste probleem waardoor ze uitvallen. Het grootste probleem is het tekort aan zelfwaardering en zelfliefde!
​
​
Wat is de meerwaarde van hooggevoelige leerkrachten?
HSP-ers nemen veel waar en hun zintuigen zijn sterk ontwikkeld. Door een gevoeliger zenuwstelsel kunnen ze sneller verbanden leggen, hebben ze meer oog voor detail, zijn opmerkzamer, en zien vaak vooraf al wat er gaat gebeuren (oorzaak – gevolg). Door een groot intuïtief vermogen hebben ze een grote mate van zelfreflectie, verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid ontwikkeld. Ook zijn hooggevoelige leerkrachten zorgzaam en zien ze vaak snel wat kinderen nodig hebben. Zo bieden ze een enorme meerwaarde aan het onderwijs.
​
​
In welke beroepen kan een HSPer zich het beste ontplooien?
Hoogsensitieve mensen kiezen vaak een beroep waarin ze behulpzaam kunnen zijn. Ze willen graag iets betekenen voor anderen en zijn daar ook bijzonder goed in. Daarom vind je in het onderwijs/de zorg/ de hulpverlening en therapeutische beroepen ook veel mensen die hoogsensitief zijn. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en zijn daardoor breed inzetbaar. Ze zijn zorgvuldig en zorgzaam, waardoor ze snel zien wat de ander nodig heeft.
​
Wat zijn de randvoorwaarden om een HSPer goed te kunnen laten functioneren?
Het is belangrijk dat scholen kennis hebben over hooggevoeligheid. Hierdoor kunnen ze niet alleen ondersteuning bieden aan hooggevoelige leerkrachten, maar ook gebruik maken van hun kwaliteiten. Een aantal scholen hebben al de nodige maatregelen getroffen: aandacht voor de medewerker (is cruciaal), helpen met grenzen aangeven, het reguleren van de werkdruk, duidelijkheid in roosters en communicatie, inzetten van de kwaliteiten, etc. Ondanks deze inzet vallen er echter nog steeds hooggevoelige leerkrachten uit omdat aan het echte probleem (gebrek aan zelfliefde) voorbij wordt gegaan.
​
Hoe laat je een hooggevoelige leerkracht excelleren?
De hooggevoelige leerkracht gaat optimaal presteren als de werkgever hem/haar faciliteert in begeleiding op persoonlijk vlak. Coaching en training spelen hierin een belangrijke rol. Door het vergroten van meer zelfsturing, zelfliefde, krachtig leiderschap en authenticiteit ontwikkelen hooggevoelige leerkrachten hun kwaliteiten optimaal. Dit biedt stevigheid en zelfvertrouwen waardoor ze weer met plezier en energie hun vak kunnen beoefenen.
​
​
Waarom begeleiding door Rita Mulder?
Rita Mulder heeft jarenlang gewerkt als hooggevoelige leerkracht binnen het basisonderwijs. Door haar hooggevoeligheid liep ze vast in het schoolsysteem. Door therapie, coaching en zelfonderzoek vond ze een manier om haar hooggevoeligheid als kernkwaliteit in te zetten. Met deze expertise helpt ze andere hooggevoelige leerkrachten om meer zelfsturing, zelfliefde en leiderschap te implementeren op hun werkplek. Als docent, coach en trainer heeft ze al veel hooggevoelige leerkrachten, onderwijsassistentes en directeuren geholpen. Ze heeft een boek geschreven over haar eigen proces: ‘de verborgen schat van hooggevoelige leerkrachten’. Rita Mulder is gecertificeerd coach, docent en trainer.
​