Individuele Coaching
Aan jezelf werken biedt stevigheid en zelfvertrouwen
Stel je voor: als hooggevoelige persoon loop je vast op je werk of privé loopt het niet lekker. Je hebt het gevoel dat je steeds vaker over grenzen gaat en overprikkeld raakt en dat je steeds in dezelfde patronen vervalt. Je krijgt het maar niet voor elkaar om uit die vicieuze cirkel te stappen. Dat is het moment waarop je kunt besluiten om wat hulp te vragen – misschien is individuele coaching wel iets voor jou.
​​
Familieopstellingen/systemisch werk en Transactionele Analyse.
Als trainer en coach werk ik met familieopstellingen/systemisch werk en de transactionele analyse. Dit zijn methodieken die verrassend veel impact hebben. Systemisch werk kijkt naar het grotere plaatje.
Tijdens training en coaching gebruik ik opstellingen en systemisch werk om te ontdekken welke onbewuste dynamieken er spelen. Misschien kom je erachter dat je diep van binnen het gevoel hebt dat je altijd voor anderen moet zorgen, en dat je die rol blijft herhalen in allerlei situaties. Door dat inzicht kun je gaan loslaten wat je niet langer dient.
De transactionele analyse is een model dat je helpt te begrijpen hoe je communiceert en waarom je op bepaalde manieren reageert. Het verdeelt de manier waarop je je gedraagt in drie ‘Ego-posities’: de Ouder, de Volwassene en het Kind. Heel vaak schieten we in deze rollen zonder dat we ons bewust zijn.
Ik help je deze patronen te herkennen, zodat je de Volwassene-positie in kunt nemen: een houding waarbij je rustig, helder en met zelfvertrouwen reageert. Daardoor ontstaat er rust en ruimte in je systeem.
Na een paar sessies voel je al dat er iets is verschoven. Je blijft nog steeds die hooggevoelige persoon maar je weet nu beter waar je grenzen liggen en wat je nodig hebt om goed te functioneren.
​
​
​
Innerlijk Kind
​
Het innerlijke kind speelt een belangrijke rol in coaching, omdat het staat voor de delen van onszelf die gevormd zijn in onze kindertijd en die we vaak nog onbewust met ons meedragen. Dit innerlijke kind kan vol vreugde, creativiteit en speelsheid zijn, maar ook de bron van oude pijn, onvervulde behoeften en onzekerheden. In coaching is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat veel van onze huidige overtuigingen en gedragingen voortkomen uit ervaringen die we als kind hebben opgedaan.
​
Stel je voor dat je als kind het gevoel had dat je altijd moest presteren om waardering te krijgen. Deze ervaring kan zich, zonder dat je het doorhebt, vertalen naar je volwassen leven, waarin je constant bezig bent met jezelf te bewijzen, bang om te falen of niet goed genoeg te zijn. Het innerlijke kind voelt zich dan nog steeds gekwetst of onzeker, en dat kan doorwerken in je relaties, je werk of je eigenwaarde.
In coaching helpt het werken met het innerlijke kind je om deze oude wonden te herkennen en te helen. Het stelt je in staat om de behoeften van je jongere zelf serieus te nemen en vanuit compassie naar jezelf te kijken. Door in contact te komen met je innerlijke kind, leer je die onvervulde behoeften op een gezonde manier te vervullen en jezelf toestemming te geven om te ontspannen, fouten te maken en gewoon te zijn wie je bent – zonder dat oude patronen en overtuigingen je belemmeren. Dit leidt vaak tot diepgaande persoonlijke groei en een groter gevoel van innerlijke vrijheid.